AZ ÉV BORTERMELŐI az elmúlt három évből

Megosztás

A Magyar Bor Akadémia 1991 óta ítéli oda minden évben „AZ ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON” kitüntető címet, mely a magyar borászok több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét elismerő, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Programfüzetünkben rendre bemutatjuk röviden az előző év díjazottját, ám ezúttal három évre kell visszatekintenünk.

2019 Koch Csaba, Hajós-Bajai borvidék

„Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni” – így szól a 2019-es győztes mottója, mely jól tükröződik a diploma óta eltelt három évtized bámulatos fejlődésében. A Koch Borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát alkalmazzák – minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához. A szakmai sikereknek néhány éve már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven működő pincészetének eredményei bizonyítanak. Csaba borai rendszeresen kiválóan szerepelnek a legrangosabb hazai és külföldi borversenyeken.

Koch Csaba Hajós-Bajai borait a 124-es, villányi borait pedig a 125-ös standon kóstolhatod meg.

Koch Csaba, Hajós-Bajai borvidék

2020 Borbély Tamás, Badacsonyi borvidék

Tamást tavalyelőtt kilencedik alkalommal választotta jelöltnek a szakma és a hozzáértő nagyközönség. Az iránta és munkája iránt tanúsított bizalom tehát régóta töretlen, de 2020-ban végre beteljesedett a borász nagy álma, hogy az ő nevét mondják ki győztesnek. A 23 hektáron gazdálkodó Borbély Családi Pincészet vulkáni talajon termelt tüzes, karakteres borai nagyon népszerűek a hazai borfogyasztók körében. A kiváló borok mögött rengeteg munka, idő, kísérletezés áll. A borász eddigi kedvenc évjárata a 2010-es volt, amikor a sok nehézség ellenére, kitartó munka árán kiemelkedő borokat készítettek, melyekkel komoly sikereket értek el. Tamás számára nagyon fontos az olaszrizling fajta, de érdeklődik a pezsgőkészítés iránt is, hiszen repertoárjukból talán már csak ez a termék hiányzik.

Borbély Tamás Családi Pincészete a 135-ös standon található.

Borbély Tamás, Badacsonyi borvidék

2021 Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Etyek-Budai borvidék

Hosszú idő után, néhány évvel ezelőtt ismét feltűnt egy hölgy a jelöltek között, és azóta minden évben magabiztosan ott is volt Nyúlné Dr. Pühra Beáta. Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, mely jelenleg 188 hektáron gazdálkodik és több, mint 1 millió palack bort készít. A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 21 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart. Lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratok nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára, illetve régi álma, hogy egyszer pezsgőt is készíthessen, melyhez az Etyek-Budai borvidék kiválóan alkalmas.

A Nyakas Pincészet borait keresd a 9-es számú standon.

Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Etyek-Budai borvidék

Az Év Bortermelőit bemutató szövegek bővebb változata a Magyar Bor Akadémia honlapján, a www.magyarborakademia.hu oldalon olvasható. Fotók: www.magyarborakademia.hu