Versenyben a borok

Megosztás

A Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozat hagyományait folytatva ma ismét megrendezzük a fesztivál borversenyét. Az esemény 10:00 – kor veszi kezdetét az Art Hotelben, az idén rekord mennyiségű tételt neveztek be a borászok – a zsűri immáron 170 nedű közül választja ki a legjobbakat. Az eredményhirdetésre 18:00 – kor kerül sor a Frappé színpadon.

A XXII. Szegedi Borfesztiválon ismét összemérik portékáikat Magyarország első számú borászai. A rendezvény történetéhez szorosan kapcsolódik a borverseny, mely 1997 – ben indult útjára. A kezdeti időkben 35-45 db borminta gyűlt össze, ezeket 3 bizottság bírálta el a Délmagyarország napilap szerkesztőségében, egy 20 pontos bírálati rendszerben. A nevezett nedűk száma fokozatosan nő, az idén már 1710 remekművet bírálnak el a szakértők a 100 pontos módszer alkalmazásával. A verseny tesztelői között megfelelő képesítéssel és kóstolói tapasztalattal rendelkező borászokat, borszakértőket, akadémikusokat, szakírókat tisztelhetünk; míg elnöknek minden évben az év borászát kérjük fel.

A bírálók természetesen nem ismerik a tesztsorrendet és nem kommunikálhatnak egymással, a bírálat szigorú tematika szerint történik. A pontszámok a kóstolók által adott pontok számtani átlagából keletkeznek, így ez alapján határozzák meg a sorrendet és ítélik oda a díjakat.