Pénteken találkozunk

Megosztás

A Pavane Táncegyüttes zászlóforgatóinak és az őket kísérő borrendek felvonulásával május 12-én 17.30-kor kezdetét veszi a 27. Szegedi Borfesztivál és a 10 napos Szeged Napja Ünnepségsororozat.

2023. május 12-én kezdődik az ország legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja, a Szeged Napja Ünnepségsorozat, benne a leghosszabb időtartamú és a legtöbb borászatot felvonultató hazai borfesztivállal. A 27. Szegedi Borfesztiválon idén 160 borász kínálatát lehet majd végigkóstolni, ennyi kiállító még nem volt az 1995 óta tartó fesztivál történetében. A borászok mellé közel 30 vendéglátós is csatlakozik, akik a finom borok mellé különféle sajtokat és gasztronómiai különlegességeket is kínálnak majd, de hazai pálinkákat is lehet kóstolni a Széchenyi téren.

A 27. Szegedi Borfesztiválon idén 160 borász kínálatát lehet majd végigkóstolni, ennyi kiállító még nem volt az 1995 óta tartó fesztivál történetében. A borászok mellé közel 30 vendéglátós is csatlakozik, akik a finom borok mellé különféle sajtokat és gasztronómiai különlegességeket is kínálnak majd, de hazai pálinkákat is lehet kóstolni a Széchenyi téren– mondta Rácz Attila, a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

A borfesztiválon idén is kizárólag üvegpohárban lehet kínálni a borokat, az eldobható műanyag poharak már tavaly kivonásra kerültek. Az intézkedés hatására csökkent a borünnep ökológiai lábnyoma. A szervezők többféle üvegpohárral várják a borfogyasztókat. A fesztivál emblémájával ellátott 48 cl-es pohár hazavihető emlékbe. Emellett Szeged címerrel megnyomott, visszaváltható 35 cl űrtartalmú poharat is lehet majd venni, illetve amíg a készlet tart, 21,5 cl-es Szeged címeres, nem visszaváltható kóstolópoharat is választhatnak a kilátogatók.

A Szegedi Borfesztiválra jellemző változatos zenei kínálatáról két kisebb színpad gondoskodik, ahol a jazz és blues formációk mellett sztárfellépők is zenélnek.

A Széchenyi téren fellép többek között a Belmondo Akusztik, Gájer Bálint, Hevesi Tamás, Kökény Attila, Nyári Károly, Peter Šrámek, Roy és Ádám, Sasvári Sándor és Szabó Ádám. Minden nap lesz jótékonysági borárverés, mely során a borászok által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet majd licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti majd.

A borfesztivállal egy időben indul a Kézműves-és Gasztroudvar a Klauzál téren és a Kincs tér a Dugonics téren. Ezeken a belvárosi helyszíneken a borok és pálinkák mellett kisüzemi söröket és gasztronómiai specialitásokat is lehet kóstolni, valamint közel 100 kézműves kiállító és háztáji termelő kínálatával találkozhatnak majd a kilátogatók.

Az idei évben bevezetésre kerül a készpénzmentes fizetés, így bort, ételt, vagy éppen poharat bankkártyával, valamint a helyszínen készpénzzel feltölthető Festipay kártyával lehet majd fizetni. Kivételt képeznek programsorozaton kiállító a kézművesek, így a Hídivásáron is elfogadnak majd készpénzt a kiállítók.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat második hétvégéjén újabb helyszínekkel, koncertekkel és látványosnak ígérkező programokkal bővül majd a kínálat. Május 19-én indul a Dóm téri Kavalkád, ahol vasárnap estig több ingyenes nagykoncert, szombaton este pedig ünnepi tűzijáték várja a látogatókat. A zenerajongók egyebek mellett Delhusa Gjon, Charlie, Bródy János és a Best of Geszti koncertjét élvezhetik a Dóm téren.

Az ünnepi programok része – immár 22. alkalommal – a Szegedi Hídivásár, mely az ország legnagyobb és leglátványosabb kézműves seregszemléje, ahol 250 hazai kiállító és a végeláthatatlanul hömpölygő tömeg tölti majd meg a Belvárosi hidat és az oda vezető Híd utcát május 20-án és 21-én.

A híd két oldalán performanszok, utcazenészek és egyéb látványosságok szórakoztatják a kilátogatókat.

A Hídivásár szomszédságában lévő Oskola utcában a szegedi civil szervezetek mutatják be a tevékenységüket interaktív formában péntektől vasárnapig.