A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös bormustráján 14 pincészet 45 bora versenyzett, hogy elnyerje a „Vinum Academiae at Universitatis” címet. A „borok tudósait” képviselő ítészek 2019. tavaszán választották ki a „tudósok borának” is nevezhető 10 díjazott bort.
Prémiumkategóriás fehérbornak a Maurer Pincészet 2017. évjáratú Mézes Fehér borát, prémiumkategóriás vörösbornak a Koch Borászat 2017. évjáratú Villányi Franc borát választották. Rendezvény fehérbor kategóriában az Áts Pincészet 2018. évjáratú Furmintját, rendezvény vörösbor kategóriában a Maurer Pincészet 2017. évjáratú Maurer Cuvée-jét ismerték el. A bírálóbizottság aranyoklevélben részesítette a Koch Borászat 2012. évjáratú Villányi Csanád Cuvée-jét.
Külön bort választott a Szegedi Tudományegyetem három kara. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar bora címet a Koch Borászat 2015. évjáratú Villányi Classicus, az SZTE Általános Orvostudományi Kar bora címet az Áts Pincészet 2017. évjáratú Szent Tamás Furmintja és a Dániel Pince 2013. évjáratú Vamp bora érdemelte ki. A Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon barrique 2015 és a Néro Rosé 2018 borait az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar választotta.
2019. május 22-én, szerdán 17 órakor az SZTE a Széchenyi téren külön programmal is népszerűsíti a „tudósok borait”, azaz az SZTE és a SZAB közös borminősítő versenyének eredményeit. A rendezvényen fellépnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói és a Szegedi Egyetemi Színház zenekara. Az SZTE plakátokkal is felhívja a figyelmet arra, hogy a szegedi borfesztivál mely standjainál lehet megkóstolni, megvásárolni a „tudósok borait”. (Forrás: SZTE)