Az Év Bortermelője 2017-ben: Szőke Mátyás Gyöngyöstarjánból

Megosztás

Szőke Mátyás neve már negyed évszázada is ismert volt, és mára sem veszített semmit aktualitásából.  Rögös út vezetett a mai eredményekhez, szülei a régi világban a termelőszövetkezetben éltek és dolgoztak, korábban az övék volt a legnagyobb szőlőterület Mátraalján.  Szőke Mátyás először mégis a gépész pályára lépett, ám 1970-ben megszületett benne a szent elhatározás, hogy bizony újra életre kell hívni a régi értékeket.

Szőke Mátyás a korát messze megelőzve, már a 90-es évek elején piacra lépett stílust teremtő, ízben és illatban gazdag borokkal, amiket az akkor még új reduktív eljárással készített. Hosszú évekig egyedüli családi borászként működött a térségben, s mutatott példát a területeit tekintve második legnagyobb, de sokáig alvó borvidéken.

A hagyományokat a legmodernebb borkészítési technológiákkal ötvözve létrehozta saját borászatát. Ahogy ő mondja, fanatikusként vetette bele magát a munkába, mindig csak előre nézve, haladva, fejlesztve alakította ki a mai pince arculatát, és azt a minőségi szintet, melyhez minden mátraaljai borász méltán mérheti magát. Mára a Szőke Pincészet 40 hektáron gazdálkodik évi 200-250 ezer palack bort készít, ugyanakkor megmaradt családi borászatként, nem engedett és nem is enged be idegeneket. A borászatban aktív feladatot vállal a család minden tagja, Szőke Mátyás fia, Zoltán, valamint unokája, ifj.Szőke Mátyás a borászat frontján erősít, de a gazda kifejti, itt mindenkinek mindenhez kell érteni: így lehet egy ember egy személyben pincemunkás, szőlész, borász és marketinges.