Újra versenyben a Borászok

Megosztás

A XXII. Szegedi Borfesztiválon ismét összemérik portékáikat Magyarország első számú borászai. Magyarország legnagyobb bormustráján 140-150 remekművet bírálnak el a szakértők.

A rendezvény történetéhez szorosan kapcsolódik a borverseny, mely 1997 – ben indult útjára. A kezdeti időkben 35-45 db borminta gyűlt össze, ezeket 3 bizottság bírálta el a Délmagyarország napilap szerkesztőségében, egy 20 pontos bírálati rendszerben. A nevezett nedűk száma fokozatosan nő, jelenleg 140-150 remekművet bírálnak el a szakértők a 100 pontos módszer alkalmazásával. A verseny tesztelői között megfelelő képesítéssel és kóstolói tapasztalattal rendelkező borászokat, borszakértőket, szakírókat tisztelhetünk; míg elnöknek minden évben az év borászát kérjük fel.

A bírálók természetesen nem ismerik a tesztsorrendet és nem kommunikálhatnak egymással, a bírálat szigorú tematika szerint történik. A pontszámok a kóstolók által adott pontok számtani átlagából keletkeznek, így ez alapján határozzák meg a sorrendet és ítélik oda a díjakat.